Veelgestelde vragen

Volg ons op:

GSM: 0479 333 965

Veelgestelde vragen

Wat is een EPC?

Een energieprestatiecertificaat vermeldt als voornaamste waarde de berekende energiescore van de woning. Dit kengetal geeft een objectieve aanduiding van het karakteristieke primaire energieverbruik per jaar per m² bruikbare vloeroppervlakte, en wordt uitgedrukt in kWh/(m² jaar).

 

Het is een objectieve manier om verschillende woningen met elkaar te vergelijken omdat er géén rekening wordt gehouden met de gezinssamenstelling of het werkelijke verbruikersgedrag. In de plaats daarvan worden er enkele aannames gemaakt (standaardklimaat, standaardverbruik); deze aannames zijn voor elke woning, elk appartement en elke studio dezelfde. Het kengetal geeft dus een aanduiding, en kan zeker afwijken van de verbruikswaarden die u op uw elektriciteits- of gasfactuur terugvindt.

 

Om tot het kengetal te komen kijkt de energiedeskundige naar de bruikbare vloeroppervlakte, de verschillende verliesoppervlakken (muren, daken, raampartijen…), de aanwezige isolatie, welke installaties er zijn geplaatst voor verwarming of voor de aanmaak van sanitair warm water… Ook brengt hij eventuele zonnepanelen of een zonneboiler in rekening en kijkt hij naar de aanwezigheid van ventilatie- en koelingssystemen…

 

Naast de score zelf wordt ook ingegaan op de energiezuinigheid van de gebouwschil, het rendement van de installaties en de impact op het milieu onder vorm van CO2-emissies.

 

Tot slot worden enkele algemene energiebesparende aanbevelingen geformuleerd.

 

 

Wat als ik geen EPC heb?

Stel, u heeft op het moment dat u de woning aanbiedt voor verhuur of verkoop nog geen geldig EPC. Omdat het op dat ogenblik niet mogelijk is voor toekomstige huurders of kopers om een goede vergelijking te kunnen maken tussen verschillende woningen, bestaat er de mogelijkheid om de afwezigheid van het EPC te melden aan het Vlaams Energieagentschap (VEA). Als u samenwerkt met een notaris, zal ook hij verplicht van de afwezigheid van het EPC een melding maken. Maar ook het VEA zelf controleert steeksproefsgewijze...

 

OK, het VEA stelt de afwezigheid vast, maar wat dan? Op dat moment wordt u als eigenaar uitgenodigd om schriftelijk enkele argumenten in te dienen waarom het EPC (nog) niet voorhanden is. Dit betekent niet dat de woning niet kan worden verhuurd of verkocht, maar wel dat u misschien een administratieve boete van 500€ tot 5000€ wordt opgelegd.

Wanneer moet een EPC worden opgemaakt?

Een energieprestatiecertificaat is wettelijk verplicht bij de verkoop of verhuur van de woning, appartement, studio, vakantiehuisje… Steeds moet het certificaat aanwezig zijn op het moment dat u de woning aanbiedt voor verhuur of verkoop.

 

In sommige situaties is het niet nodig om een EPC te laten opmaken, bijv. als het vakantiehuisje voor minder dan 2 maanden wordt verhuurd. Vraag zeker vrijblijvend ons advies wanneer u twijfelt of er wel een EPC moet worden opgemaakt.

Hoelang is een EPC geldig?

Een energieprestatiecertificaat is 10 jaar geldig. Beschikt u bij de verkoop of verhuur van de woning nog over een geldig certificaat maar heeft u inmiddels enkele verbeteringen aangebracht? Dan bent u niet verplicht om een nieuw certificaat te laten opmaken.

 

Heeft een medewerker van Trumo Bouwadvies het originele certificaat mogen opmaken en heeft u nadien nog enkele verbeteringen aangebracht? Dan komen we voor een sterk gereduceerd tarief even kijken en bezorgen we u graag het nieuwe certificaat.

Waar vind ik de algemene voorwaarden?

U vindt onze algemene voorwaarden via volgende link.

 

Nuttige links

Via de volgende websites kunt u nog iets meer info vinden over de energieprestatiecertificaten en de regelgeving hierover.

  • Website Vlaamse overheid Energiesparen:
  • Doe zelf een simulatie van het kengetal:
  • Hoe scoort uw woning? Vergelijk zelf de energiescore met het Vlaamse gemiddelde, de provincie of uw gemeente:
  • Misschien kan u genieten van enkele premies? Raadpleeg zeker volgende premiezoeker:
  • Is uw dak geschikt voor zonnepanelen of een zonneboiler? Kijk zeker eens op de zonnekaart voor een eerste indicatie:

 

Copyright @ Trumo Bouwadvies. Alle rechten voorbehouden.